Hallå där Kjell Ivarsson, odlings- och miljöexpert på LRF! Du föreläste på förra årets Bondebåt, berätta varför du tycker att man ska hänga med på årets upplaga av Bondebåten. –Jag tycker att det är en perfekt kombination av nya fakta, diskussion, underhållning och avkoppling. Ett dygn kan de flesta vara borta. Slutet av november är dessutom en bra period då älgen är skjuten, åkrarna plöjda och det är i god tid före jul.
”Det är en perfekt kombination av nya fakta och diskussion”
Vi inleder Bondebåtens första kväll med en paneldebatt som Lantmannens Anders Fällman håller i. Vad tror du om det?
– Det tror jag är väldigt bra! Vi behöver få möjlighet till diskussion och samspel i gruppen. Det gäller att åhörarna kommer igång och känner sig delaktiga.
Vilken är den största snackisen just nu bland lantbrukare?
– Just nu ser det ut som att vi har en riktigt god skörd på gång, men det finns en farhåga att grödan kan regna bort på samma sätt som den gjorde hösten 2017. Den typen av extremväder är en snackis och man ställer sig frågan om det är en klimatförändring vi ser, eller om det handlar om naturliga variationer. Det är något som är intressant att diskutera – hur vi ska förhålla oss till klimatet och vad vi kan göra åt det.
Hur vill bönder prata om klimatfrågorna?
– De vill varken bli utpekade som miljöbovar eller ha någon offerkeps på. De vill prata lösningsinriktat och har mycket att erbjuda. Jag tänker till exempel på hur de handböcker jag hade med mig på förra årets Bondebåt tog slut i ett nafs. Det var en handbok för vad du ska tänka på när du ska dika och dränera. Man kan väl säga att klimatfrågorna måste diskuteras på ett mer bondepositivt sätt.